Liki kolmannes kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy roskiin. Ja täällä Suomessa syömäkelpoista ruokaa haaskataan koko elintarvikeketjussa vuosittain noin 360 miljoonaa kiloa, mikä vastaa 10–15 % tuotetun ruoan määrästä. Sillä peittäisi Helsingin Tuomiokirkon.
Luonnonvarakeskus Luken arvion mukaan ruokahävikkiä syntyy Suomessa vuosittain noin 360 miljoonaa kiloa, kun mukaan lasketaan koko ruokatuotannosta syntyvä hävikki.* Henkilöä kohden ruokaa menee roskiin noin 20–25 kg vuosittain.
Hävikin määrän havainnollistamiseksi mallinsimme oheisen kuvan, joka näyttää hävikin määrän suhteessa Helsingin Tuomiokirkon kokoon. Puolipallon muotoinen kasa ylettyy korkeammalle kuin kirkko tai Olympiastadionin torni eli 73 metriin. Kukkulan korkeus on laskettu käyttämällä ruoan tiheytenä lukemaa 450 kg/m3.
Noin puolet hävikistä tulee kotitalouksista, loput muun muassa teollisuudesta, tukkukaupasta ja ruoan alkutuotannosta. Viime syksynä Luke arvioi, että silloisella hintatasolla jokainen suomalainen heitti ruokaa roskiin yli sadalla eurolla vuodessa.
Luken arvion mukaan hävikin kokonaisarvo Suomen kotitalouksissa on n. 590 miljoonaa euroa vuodessa, mikä kattaa noin 3,6 % kotitalouksien ruokaan käyttämästä rahamäärästä. **
Ruoan tuottajat ja myyjät pyrkivät monin tavoin minimoimaan hävikkiä, sillä se on merkittävä kustannuserä myös heille. Hävikistä on kuitenkin liki mahdoton päästä eroon, sillä kysynnän ennustaminen on todella vaikeaa.
Hävikkiä syntyy myös siksi, että niin kauppiaiden kuin tuottajienkin on jatkuvasti ylläpidettävä tiettyä toimitusvarmuutta. Kun jokaisessa vaiheessa toimitusketjua on tällainen pieni varmuuspuskuri, niin siitä sitä ylijäämää vain syntyy.
Me Fiksuruoalla ja maailmalla nimellä Foodello olemme löytäneet ruoan tuotanto- ja myyntiketjusta yhden optimoitavan kohdan myymällä pääosin tuottajien ja brändien poistoeriä. Myydyn hävikkiruoan määrä ylitti vastikään 10 miljoonan kilon rajan.
Vielä on paljon tehtävää, että hävikki olisi nolla ja me olisimme sitä myötä työttömiä, mutta 10 miljoonaa on hyvä alku. Me vilpittömästi täällä uskomme, että kaikki ruoka on tehty syötäväksi.
PS. Jos vielä jäi ruokahalua, lue lisää ruokahävikistä, tai Parasta ennen -merkinnästä.
Lähteet
*Luke 6/2021: https://www.luke.fi/fi/uutiset/suomessa-syntyy-noin-640-miljoonaa-kiloa-elintarvikejatetta-vuosittain-josta-ruokahavikin-osuus-on-noin-puolet
** Luke 10/2022: https://www.pty.fi/wp-content/uploads/2022/11/Ruokahavikin-rahallinen-arvo-elokuussa-2022.pdf